Hozzávalók
- 70dkg savanyúkáposzta
- 1/2 kg káposztalevél
- 1/2 kg hús
- 15 dkg füstölt oldalas vagy bordaporc
- 4 vastagabb szelet kolbász
- 8dkg (kis darab) szalonna
- 1 pohár rízs + 2 pohár víz
- 1 fej hagyma (zsíron pirított)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kk só
- 1 kk bors
- 2kk paprika
- 2kk őrölt kömény
Elkészítés
1/2 kg káposztalevelet megmossuk és átmossuk 1-2x a savanyú káposztát (arra figyelünk, hogy ne mossuk ki az ízét). A hagymát felszelem karikára és zsíron üvegesre dinsztelem külön lábasban majd leveszem a tűzről és 1 kávéskanál pirospaprikával megszórom. Jól átkeverem. Hozzáadom a füstölt hús majd a savanyú káposztát. Ismét jól átkeverem. Felöntöm kb 1/2 liter vízzel (lényeg hogy éppen ellepje). Beleteszek 2 csöves csemege szárított paprikát és a fűszereket majd 1 órát főzzük.
Elkészítjük a húskeveréket. A darált húst összekeverjük a fűszerekkel (paprika, só, bors, kömény, hagyma, fokhagyma) Előkészítjük a káposztalevelet is. A vastagabb ereket késsel kivágjuk (ezt is bele lehet darabolni a savanyúkáposzta közé). A maradék leveleket 3-4 darabra osztjuk (kb 20-24 db levelet fogunk kapni) a lényeg hogy meg lehessen tölteni. a bekevert töltelékből kis gombócokat formálunk és betöltjük a káposztába úgy hogy a két oldalát le tudjuk zárni.
Közben a káposzta megfőtt, ha szükséges tovább ízesítjük majd egy nagyobb lábos alját félig megtöltjük a káposzta leveleket és a húsokkal. Erre rátesszük a mini töltött káposzta csomagokat és befedjük a maradék káposztával. Ha egy sorban nem fér el akkor több rétegben ismételjük. Az a lényeg hogy a tetejét a savanyúkáposztával zárjuk. Ismet felöntjük annyi vízzel hogy éppen ellepje. Végül újra megszórhatjuk sóval, borssal, paprikával és köménnyel. És fedő alatt 1,5-2 órát főzzük.
Púpos kanál liszttel fehér rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával és levesszük a tűzről. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy az egész elkeveredjen majd hozzákeverjük a káposztához. kb még 1/2 órát főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése